Exibice Okinawa Kobudo na Slavnosti japonských bojových umění Budo Matsuri 2022

Exibice Okinawa Kobudo na Slavnosti japonských bojových umění Budo Matsuri 2022

Dne 23.4.2022 uspořádala Česko-japonská společnost a Ústav tělesné výchovy a sportu ČVUT Slavnosti japonských bojových umění - Budó Matsuri.

Jednalo se již o pátý ročník, který navázal na tradici započatou v roce 1994.

Ve třech blocích se zde prezentovalo celkem dvanáct tradičních japonských bojových umění, jako například, Aikido, Kendo, Karate, atd. a to formou workshopů. Jeho hlavní náplní byly komentované ukázky jednotlivých bojových umění, které byly v přestávkách mezi jednotlivými bloky doplněny možností setkání s účinkujícími, vyzkoušení si zbraní a diskuse o všem, co zájemce zajímalo.

V rámci doprovodného programu bylo možné taktéž shlédnout umění kaligrafie, výstavu o výrobě japonských mečů či možnost ochutnat tradiční japonské čaje a pochutiny.

Na této akci nechyběli ani zástupci České Federace Okinawa Karate a Kobudo s týmem ve složení Radek Zikmund, Martin Koubek, Pavel Vacek, Dalimil Jakubka a Marek Volf, kteří prezentovali tradiční okinawské bojové umění Kobudo a cvičení se zbraněmi BO (dlouhá tyč), TONFA, SAI a NUNCHAKU. V rámci Workshopu pak bylo možné vyzkoušet další zajímavé zbraně jako např. SANSETSUKON, JO, NUNTI BO, KAMA, EKU a některé další.

O úspěchu vystoupení našich zástupců svědčil nejen velký potlesk ze strany návštěvníků a veřejnosti, ale údiv a pochvala ostatních zástupců škol bojových umění na setkání konající se po skončení celé akce.

Kobudo je bojové umění se zbraněmi, které se vyvinulo na Okinawě a dalších ostrovech Ryukyu a bylo cvičeno jako součást karate. Protože byl vydán zákaz vlastnění zbraní, okinawané byli nuceni používat různé nástroje a předměty jako zbraně. Slovo kobudo se skládá ze tří slabik resp. znaků: ko „starý, starodávný“, bu - „bojový“ a do „umění, cesta“. Souhrnně lze přeložit jako „starodávné bojové umění“.



Fotogalerie