Světový šampionát Okinawa Karate a Kobudo „6th WOF World Cup 2017“ (13.8.2017, Tokyo – Japonsko)

Šampionát


V měsíci srpnu 2017 vycestovali reprezentanti České federace Okinawa Karate a Kobudo do Tokya hlavního města Japonska, kde reprezentovali Českou republiku na Světovém šampionátu WOF v Okinawském karate a kobudo. Tak jak předchozí světové šampionáty v roce 2015 ve Warszawě, 2013 v Yomitanu na Okinawě, 2009 v Kanadě a další byl i tento pro české reprezentanty ještě úspěšnější. První dny všichni účastníci z celého světa absolvovali tréninky Okinawa Shorin-ryu Karate a Okinawa Kobudo na mezinárodním Gasshuku, které vedl okinawský velmistr hanshi Kenyu Chinen – držitel stupně 9. Dan Okinawa Shorin-ryu Karate a 9. Dan Okinawa Kobudo, šéf-instruktor a prezident celosvětové organizace World Oshu-kai Dento Okinawa Shorin-ryu Karate Kobudo Federation. Samotný světový šampionát proběhl v neděli 13. srpna, na kterém reprezentovalo své země přes 200 závodníků. Za Českou republiku bojovalo o medaile celkem 10 členů České federace Okinawa Karate a Kobudo. Reprezentanti České republiky – členové České federace Okinawa Karate a Kobudo (ČFOKK) se velmi intenzivně na tento šampionát připravovali pod vedením jejích hlavního instruktora renshi Jana Kopeckého (5. Dan Okinawa Shorin-ryu Karate a 4. Dan Okinawa Kobudo), který také na šampionátu soutěžil v kategorii mistrovských stupňů. Světový šampionát zahrnuje soutěž ve dvou stylech bojových umění. A to Okinawa Shorin-ryu Karate a Okinawa Kobudo. V obou stylech se soutěžilo v kategoriích mistrovských stupňů (černých pásů) a žákovských stupňů (barevných pásů). V každá kategorie se dělila kromě mužů a žen na věkové kategorie: junioři (16-19 let), senioři (19-44 let) a veteráni (45 let a více).

Česká republika získala po Polsku a Francii třetí místo v počtu medailí. Hendikepem byl pro čechy nejen nízký počet reprezentantů oproti prvním polákům a druhým francouzům, což ale je finanční problematika, ale i to, že nedelegovali žádné rozhodčí. Přes tyto nevýhody český 10ti členný tým získal celkem 23 medailí.

Havlíčkobrodské reprezentanty finančně podpořil Kraj Vysočina a město Havlíčkův Brod.

Jan Kopecký (38, Havl. Brod) získal v kategorii seniorů mistrovských stupňů celkem 1 zlatou, 3 stříbrné a 2 bronzové medaile.

Zuzana Dlugošová (32, Havl. Brod) získala v kategorii seniorek žákovských stupňů celkem 2 zlaté, 1 stříbrnou a 2 bronzové medaile.

Michal Švec (30, Praha) získal v kategorii seniorů žákovských stupňů celkem 1 stříbrnou a jednu bronzovou medaili.

Miroslav Pecka (37, Havl. Brod) získal v kategorii seniorů mistrovských stupňů celkem 1 stříbrnou, 2 bronzové medaile a 1 čtvrté místo.

Radek Zikmund (22, Praha) získal v kategorii seniorů mistrovských stupňů celkem 1 stříbrnou, 2 bronzové medaile.

Aleš Mareček (16, Havl. Brod) získal v kategorii juniorů žákovských stupňů celkem 1 stříbrnou a 1 bronzovou medaili.

Pavel Vacek (33, Havl. Brod) získal v kategorii seniorů žákovských stupňů celkem 1 stříbrnou medaili.

Marek Mach (36, Praha) získal v kategorii seniorů mistrovských stupňů celkem 1 bronzovou medaili.